Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 27-10-2008
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Alina Anghel
Titlul articolului: Mii de romi din Italia au luat cu asalt Spania
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.cotidianul.ro/mii_de_romi_din_italia_au_luat_cu_asalt_spania-62420.html


Numele cotidianului

Articolul: 

Mii de romi din Italia au luat cu asalt Spania

27 Oct 2008 Alina Anghel

Autorităţile spaniole sunt însă mult mai bine pregătite să facă faţă valului de romi decât omologii italieni: le-au găsit deja locuri de muncă şi cazare


Mori Felipe y Sarda, directorul „Direcţiei Generale a Imigranţilor” din Valencia, a declarat în cadrul unei discuţii cu jurnalişti români că doar în provincia Castellón au venit din Italia şapte mii patru sute de romi, mulţi cu cetăţenie română, care preferă să se stabilească în regiunile agricole. Potrivit lui Sarda, de situaţia romilor care migrează din Italia din cauza măsurilor xenofobe luate de guvernul lui Berlusconi se ocupă primăria.

De îndată ce aceştia se stabilesc în Castellón, autorităţile îi introduc în sistemul asigurărilor sociale şi îi ajută să-şi găsească locuri de muncă în agricultură. „Romii sunt o problemă care se încearcă a fi rezolvată la nivelul primăriei, iar aceasta încearcă o integrare pe plan profesional. Ei se bazează însă, în mare parte, pe asistenţa socială. Apoi, ei se aşază de obicei în zone cu slujbe în domeniul agricol, asta e meseria lor de bază“. Oficialul admite însă că romii au în acest moment „probleme mai mari de convieţuire”, dar că, în general, ei au reuşit să se integreze în comunitate.

De departe, Spania a administrat mult mai bine problema romilor decât au reuşit autorităţile din Italia, acuzate de multe ori că au scăpat situaţia de sub control. Spania a acceptat fonduri UE pentru programe de integrare, asistenţă şi conversie profesională. Mai mult, autorităţile spaniole nu au permis ca aceştia să fie cazaţi la un loc în aceleaşi zone, tocmai pentru a se evita crearea aşa-numitelor „ghetouri”.

Săptămâna trecută, ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, anunţa că de la începutul recensământului, în iunie, „peste 13.000 de persoane” au părăsit teritoriul italian „din proprie iniţiativă“ , îndreptându-se în special către Spania şi Franţa. Cu acelaşi prilej, Maroni declara că toate cele 167 de tabere de nomazi din Roma, Napoli şi Milano vor fi închise până în iunie 2009 şi că cei care locuiesc acolo legal vor fi mutaţi în „complexuri echipate corespunzător”, în timp ce „ilegalii” vor fi expulzaţi. Decizia guvernului Berlusconi de a iniţia recensăminte şi acţiuni de amprentare în aceste tabere - ca măsuri în cadrul luptei împotriva criminalităţii şi imigraţiei ilegale - a generat valuri de critici la nivel european.

Potrivit lui Antonio Abad, secretar general al Comisiei Spaniole pentru Ajutorarea Refugiaţilor (CEAR), în Spania, „guvernul are o strategie pentru integrare... e total diferit faţă de măsurile rasiste pe care le vezi în Italia”.să.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.